Waar letten starters op bij het kopen van een huis

Waar letten starters op bij het kopen van een huis?

Voor starters is het kopen van de eerste woning omringd door onzekerheden. In een adviesgesprek kunnen wij de onzekerheden wegnemen. Een aantal tips kunnen ook al een beetje helpen.

WIJ HELPEN JE OP WEG

Het kopen van een huis is relatief eenvoudig, maar het is wel een kwestie van goed opletten. Dat geldt in meerdere opzichten. Het huis zelf moet een goede aankoop zijn, maar ook de manier van financieren heeft aandacht nodig. Hier heb je een goed onderbouwd advies voor nodig. Waar let je op bij het kopen en het financieren van een huis?

IS HET HUIS TOEKOMSTBESTENDIG?

In twee opzichten moet je hierop letten. Ten eerste moet het huis in een goede staat verkeren. Met andere woorden, moet je flink in het huis investeren om het huis in een goede bouwkundige staat te brengen en te houden? Om hier achter te komen kun je een bouwkundige inschakelen. Ten tweede moet het huis ook goed in jouw toekomstbeeld passen. Een appartement met maar één slaapkamer kan voor nu een goede keuze zijn, maar bij gezinsuitbreiding niet meer. Houd jouw toekomstvisie altijd in gedachten bij het kopen van een huis.

KIES VOOR EEN HYPOTHEEK MET NHG

 Met een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) bied je de bank meer zekerheden. Als je bijvoorbeeld door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid de woonlasten niet meer kunt betalen, kun je door de NHG recht hebben op kwijtschelding van restschulden na een gedwongen verkoop. De geldverstrekker is blij met een extra zekerheid en geeft je recht op een korting op de hypotheekrente.

Met een rentevast periode van 20 of 30 jaar heb je voor een lange periode zekerheid.

ZET DE HYPOTHEEKRENTE VOOR EEN LANGE PERIODE VAST

Tegen een rente van 1,5 procent kun je de hypotheekrente voor vijf jaar vastzetten. Een dergelijke hypotheekrente zorgt voor lage maandlasten, maar een langere rentevast periode is zeker het overwegen waard. Je weet namelijk niet hoe de rentestanden zich de komende jaren ontwikkelen. Met een rentevast periode van 20 of 30 jaar heb je voor een lange periode zekerheid. Vaste lage lasten houdt de hypotheeklasten ook de komende jaren goed betaalbaar.

GA BIJ VOORKEUR NIET VOOR HET MAXIMAAL HAALBARE

Op basis van je inkomen kun je tot een bepaald bedrag lenen. Maar houd er rekening mee dat de maandlasten toch mogelijk niet passend zijn. Je geeft bijvoorbeeld jaarlijks veel uit aan vakanties of aan bepaalde hobby’s. Je kunt niet tientallen jaren beknibbelen en jouw hobby’s en jouw passies op een zijspoor zetten. Kijk dus niet alleen naar wat je kunt lenen, maar let ook op de hoogte van de lasten die je na de aankoop maandelijks moet overmaken aan de bank waar de hypotheek loopt.

Mijn 1e Hypotheek is er speciaal voor starters op de woningmarkt. Wil je persoonlijk advies? Maak een afspraak, het eerste gesprek is gratis.