Tips voor het afsluiten van een hypotheek

Tips voor het afsluiten van een hypotheek

Voordat je klaar bent om een hypotheek af te sluiten moet je jezelf een aantal vragen stellen. Welke vragen zijn het? Waar let je op?

Op basis van je inkomen bepalen geldverstrekkers hoeveel geld ze je willen lenen. Maar voor jezelf kun je ook een aantal afwegingen maken. Niet alleen in verband met de betaalbaarheid, maar ook om te bepalen of je klaar bent voor de aankoop.

Hoeveel kun je maandelijks besteden aan wonen?
Op basis van je inkomen en een aantal vaste lasten zijn geldverstrekkers bereid je een bepaald bedrag te lenen. Maar dan is het nog de vraag of je de maandlasten ook echt kunt dragen. Door dure hobby’s of door hoge lasten van bijvoorbeeld een studie gaat het je mogelijk toch niet lukken.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Mogelijk kun je de hypotheeklasten nu wel dragen, maar komt de betaalbaarheid niet in het geding door jouw toekomstplannen? Je wilt bijvoorbeeld minder werken of er een jaartje tussenuit. Dit soort plannen kunnen gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van de hypotheeklasten. Door het afsluiten van een hypotheek hoef je de plannen niet overboord te gooien, maar neem ze wel mee in een adviesgesprek met je hypotheekadviseur.

“Het is verstandig om bij de berekening van je hypotheek rekening te houden met toekomstplannen”

Wat zijn de financiële gevolgen van overlijden?
Na overlijden gaat het huis en de hypotheek over op de nabestaanden. Mogelijk kunnen de achterblijvers niet in het huis blijven wonen en moeten ze kiezen voor het verkopen. Dat kun je voorkomen door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert een bedrag uit bij overlijden van de verzekerde. Met de uitkering wordt de hypotheek gedeeltelijk of volledig afbetaald. Door het verzekerd bedrag in de overlijdensrisicoverzekering goed af te stemmen op het bedrag dat nabestaanden nodig hebben na overlijden, kun je jouw nabestaanden beschermen tegen financiële zorgen.

Hoelang wil je in het huis blijven wonen?
Maak voor jezelf inzichtelijk hoelang je in het huis blijft wonen. Meestal weet je het niet, maar je kunt je wel een idee vormen. Een jong stel dat een appartement koopt met maar één slaapkamer gaat waarschijnlijk weer verhuizen zodra er gezinsuitbreiding komt. Of je wilt na jouw pensionering weer in de buurt van de kinderen gaan wonen. Dit zijn belangrijke zaken bij het kiezen van een rentevaste periode.

Hoeveel eigen geld kun je investeren?
Je hebt eigen geld nodig bij het kopen van een huis. Door ook nog extra spaargeld in te brengen kun je de maandlasten verlagen. Het investeren van extra geld kan ook onvermijdelijk zijn. Het gaat je bijvoorbeeld net niet lukken om de financiering rond te krijgen. Bepaal voor jezelf hoeveel geld je echt kunt investeren. Besef goed dat je geïnvesteerd geld niet weer terug kunt halen uit het huis.

Overleg met je hypotheekadviseur wat de financiële gevolgen zijn van het afsluiten van de hypotheek. De hypotheek moet afgestemd worden op jouw leven, niet andersom.

Meer weten?
Wil je persoonlijk advies? Maak een afspraak, het eerste gesprek is gratis.