Starterslening Hypotheek Hypotheekadvies

DE STARTERSLENING

Als je voor het eerst een huis gaat kopen dan kijk je eerst wat je maximaal kunt lenen. Is dit bedrag te laag om het huis dat je op het oog hebt te kopen? Dan is het in sommige gemeenten mogelijk om de Starterslening aan te vragen. Deze lening wordt afgesloten naast de hypotheek.

 

DRIE JAAR GEEN RENTE EN AFLOSSING

De Starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar. Groot voordeel is dat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Je hebt aan het begin dus lagere lasten. Na drie jaar is je inkomen doorgaans gestegen en is de extra aflossing en rente beter te betalen. Heb je na drie jaar nog niet voldoende inkomen om alles te kunnen betalen? Dan wordt er gekeken welke lasten je wel kunt dragen.

 

HEEFT MIJN GEMEENTE EEN STARTERSLENING?

Niet iedere gemeente heeft een Starterslening. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kun je zien of jouw gemeente deze aanbiedt. Hier kun je ook zien welke specifieke voorwaarden van toepassing zijn.

 

MEER WETEN?

Neem dan eens contact op met Mijn 1e Hypotheek. In het eerste gesprek vertellen wij je graag wat je mogelijkheden zijn.

 

VEEL GESTELDE VRAGEN

… en de antwoorden:

Zijn er kosten verbonden aan het aanvragen?

Ja. Het Stimuleringsfonds Volkhuisvesting (SVN) rekent 1% afsluitkosten en de Nationale Hypotheek Garantie rekent 1,5% kosten. De notaris kan ook kosten in rekening brengen, dit is ongeveer € 175,- (verschilt per notaris).

Moet de lening worden terugbetaald?

Ja. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing. Daarna ga je een bedrag per maand betalen. De starterslening moet in 30 jaar worden afgelost. Wil je extra aflossen? Dat kan, je mag zoveel aflossen als je wilt, er geldt geen boete.

Kan ik in iedere gemeente gebruik maken van de Starterslening?

Nee, niet alle gemeenten bieden deze aan. In sommige gemeentes is het beschikbare bedrag inmiddels opgebruikt. Wil je weten of jij gebruik kunt maken van de starterslening? Kijk eens op de website van het SVn voor meer informatie.

Is de rente aftrekbaar?

Ja. De rente van de Starterslening is gewoon aftrekbaar van de belasting.

Starterslening aanvragen, is dat ingewikkeld?

Nee. Mijn 1e Hypotheek begeleidt je bij het aanvragen van de Starterslening. Hou er wel rekening mee dat het aanvragen tijd kost, begin er dus op tijd mee.

GOED OM TE WETEN

De maximale Starterslening is 25% van de verwervingskosten van de woning. Het maximale bedrag is € 20.000,-. Iedere gemeente die de lening nog aanbiedt heeft hiervoor zijn eigen voorwaarden opgesteld. Kijk voor de exacte voorwaarden op de website van het SVN.

hypotheek hypotheekadvies startershypotheek voor starters op de woningmarkt gouda reeuwijk waddinxveen