NHG nationale hypotheek garantie

NHG STAAT GARANT

De Nationale Hypotheek Garantie (of: NHG) zorgt ervoor dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor het terugbetalen van je hypotheek aan de bank.

Mocht je door bijvoorbeeld werkloosheid, scheiding of arbeidsongeschiktheid je maandlasten niet meer kunnen betalen dan zal je huis moeten worden verkocht. Is de verkoop opbrengst lager dan je hypotheekschuld, dan kun je achter blijven met een restschuld. De NHG kan dit verschil in sommige gevallen voor je betalen. Je hebt dan dus een schuld bij de NHG. Soms kan deze schuld worden kwijtgescholden. Hiervoor geldt bijvoorbeeld wel dat je er alles aan moet hebben gedaan om de schuld zo klein mogelijk te houden.

 

WANNEER WORDT DE RESTSCHULD KWIJTGESCHOLDEN?

a) Als je (buiten je eigen schuld) je baan bent kwijtgeraakt
b) Als je arbeidsongeschikt bent geraakt
c) Als je partner is overleden
d) Als je relatie is beëindigd. Er wordt wel gekeken of één van beide genoeg inkomen heeft om in het huis te blijven wonen.

 

WAT ZIJN DE KOSTEN VAN NHG?

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je in 2022 eenmalig 0,6% borgtochtprovisie.

 

WAT IS HET VOORDEEL?

Sluit je een hypotheek met NHG dan heeft de bank meer zekerheid. Hiervoor krijg je een korting op de hypotheekrente. Deze korting is gemiddeld 0,5%. De kosten heb je dus snel terugverdiend. Een ander groot voordeel is dat je zeker weet dat je de hypotheek kunt betalen. NHG stelt strenge eisen aan je inkomen en het te kopen huis.

Wil je meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie of heb je andere vragen? Neem dan eens contact op met Mijn 1e Hypotheek. In een kennismakingsgesprek vertelt hij je graag wat je mogelijkheden zijn.

Nationale Hypotheek Garanatie NHG

VOORWAARDEN VAN DE NATIONALE HYPOTHEEK GARANTIE

Wil je in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie dan gelden er een aantal voorwaarden:

– Het maximale bedrag dat je met NHG kunt lenen om een woning te kopen in 2022 is € 355.000,-. Met energiebesparende voorzieningen (EBV) is dit € 376.300,-.

– Je huis mag dus niet meer kosten dan € 355.00,-

– De NHG rekent 6% voor bijkomende kosten.

– De kosten kun je niet financieren. Je hebt dus ongeveer 6% van het aankoopbedrag aan spaargeld nodig.

MEER WETEN?

GOED OM TE WETEN

De voorwaarden van Nationale Hypotheekgarantie veranderen regelmatig. In 2009 werd het maximale hypotheekbedrag verhoogd naar € 350.000,-. Vanaf 2011 is dit bedrag jaarlijks aangepast naar het niveau in 2020 van € 310.000,-. Je eerste huis mag per 1 januari 2022 niet meer kosten dan € 355.000,-.

Hypotheek Hypotheekadvies Gouda Hypotheekadviseur Gouda