Maximale bestedingsvrijheid in plaats van maximale hypotheek? Mijn 1e hypotheek voor startrers

Maximale bestedingsvrijheid in plaats van maximale hypotheek?

Vaak wordt er voor een hypotheek uitgegaan van wat het maximale haalbare is op basis van het inkomen, maar is dat wel verstandig? Misschien passen de hypotheeklasten niet binnen jouw budget.

In de ideale wereld zou je eigenlijk niet maximaal moeten lenen

Een alleenstaande met een bruto inkomen van 35.000 euro per jaar kan ongeveer 160.000 euro aan hypotheek krijgen. Partners met een inkomen van elk 25.000 euro per jaar kunnen iets meer krijgen dan 225.000 euro. Eigenlijk wil je niet tot het gaatje gaan, maar door de hoge huizenprijzen is het droomhuis misschien alleen verkrijgbaar door maximaal te lenen. Toch is er iets voor te zeggen om toch niet te gaan voor het maximale.

De maximale hypotheek is gebaseerd op gemiddelden
De maatstaven voor de maximale hypotheek worden gebaseerd op gemiddelden. Dus een alleenstaande met een inkomen van 35.000 euro gaat het normaal gesproken lukken om een hypotheek van 160.000 euro te dragen. Maar dat wil nog niet zeggen dat alle alleenstaanden met een dergelijk inkomen de maandlasten ook echt kunnen dragen. Met een hoog uitgavenpatroon is een lagere hypotheek een betere keuze. De kwaliteit van het leven is namelijk het belangrijkste. Wil je meerdere keren per jaar op vakantie? Neem deze wens dan mee in de gesprekken met de hypotheekadviseur.

“Ook als de plannen ver in de toekomst liggen moet je er mogelijk rekening mee houden” 

Ook de toekomst laten wegen
Heb je plannen om over een paar jaren er een half jaar tussenuit te gaan? Of wil je op jouw 60e met pensioen? Dit zijn beslissingen met een grote financiële impact. Neem de toekomstwensen dus vooral mee naar een hypotheekgesprek. Ook als de plannen ver in de toekomst liggen moet je er mogelijk nu al rekening mee houden. Om het eerder stoppen met werken mogelijk te maken moet de hypotheek liefst afbetaald zijn zodra je 60 jaar wordt.

Let liever op de hoogte van de maandlasten
Ga niet voor de maximale hypotheek op jouw inkomen, maar bepaal voor jezelf een bedrag dat je maximaal aan woonlasten wilt en kunt besteden. De hypotheekadviseur kan voor jou berekenen welk bedrag aan hypotheek je maximaal kunt nemen rekening houdende met de maximale maandelijkse besteding.

Ook voor het verzekeren van risico’s moet aandacht zijn
De maandlasten wil je het liefst zo laag mogelijk houden, maar pas wel op met het nemen van te grote risico’s. Bij overlijden moeten de nabestaanden financieel wel in staat zijn om in het huis te blijven wonen. Door arbeidsongeschiktheid kunnen de hypotheeklasten onbetaalbaar worden, maar ook daar zijn verzekeringsoplossingen voor. Druk de lasten dus niet door het niet afsluiten van de noodzakelijke verzekeringen.

Laat je goed adviseren over het afsluiten van een hypotheek. De maandlasten betaal je mogelijk wel 30 jaren lang, dus ze moeten goed binnen jouw budget passen.

Meer weten?
Wil je persoonlijk advies? Maak een afspraak, het eerste gesprek is gratis.