kosten van hypotheekadvies

DE KOSTEN VAN HYPOTHEEKADVIES

Provisie is de vergoeding voor de adviseur en bemiddelaar voor zijn of haar werk. Vanaf 2013 is hierin iets veranderd. Voor bepaalde verzekeringen en financiële diensten mag er geen provisie meer worden verwerkt in het product. Dit geldt onder andere voor hypotheken, levensverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Door de afschaffing van provisie moeten de kosten transparanter worden. Dat is gelukt. Consumenten hikken nu wel tegen de hoogte van de kosten van hypotheekadvies aan.

NEDERLANDERS VINDEN FINANCIEEL ADVIES TE DUUR

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat consumenten financieel advies te duur vinden. Voor bijna de helft van de ondervraagden zijn de kosten van hypotheekadvies de belangrijkste reden om geen financieel expert in te schakelen. Daardoor blijken vooral consumenten met een beneden modaal inkomen op zoek te gaan naar online informatie.

WAT KOST FINANCIEEL ADVIES?

De hoogte van de kosten hangt volledig af van de te investeren uren. Een hypotheek afsluiten en begeleiden naar de overdracht bij de notaris is veel kostbaarder dan het afsluiten van een uitvaartverzekering. Volgens de Consumentenbond bedragen de gemiddelde kosten voor het afsluiten van een hypotheek € 2.361,-. Er zijn ook uitschieters van ver boven de € 3.000,-. Voor het afsluiten van een levensverzekering bedragen de kosten vaak een paar honderd euro. Het goed vastleggen van wensen en het doorrekenen van financiële beslissingen kost veel tijd. Daarom zijn de kosten vaak hoog.

WAAR MOET EEN ADVIES AAN VOLDOEN?

Het afsluiten van een hypotheek is meer dan alleen maar uitleggen wat de mogelijkheden zijn en de benodigde stukken naar de bank sturen. Ten eerste moet een adviseur goed kunnen onderbouwen dat het financieel verantwoord is dat de hypotheek wordt afgesloten. Ook moet gekeken worden naar de gevaren van het arbeidsongeschikt of werkloos raken en het overlijden van één van de huiseigenaren. Inzicht in het pensioeninkomen is vaak ook noodzakelijk. Dit zijn een aantal belangrijke issues. Je wilt immers ook in het huis blijven wonen als je niet meer kunt werken door een ziekte. Bij een sterke terugval van het inkomen door werkloosheid wil je niet gelijk in de betalingsproblemen komen. Daarom is een kwalitatief goed advies dus erg belangrijk.

De kosten van hypotheekadvies lopen sterk uiteen. Bij Mijn 1e Hypotheek betaal je een vaste, lage prijs van € 1.949,- all-in voor uitgebreid en vakkundig hypotheekadvies. In vergelijking met de grote ketens levert je dit een besparing op die kan oplopen tot meer dan € 1.300,-. En dat scheelt!

HOEVEEL UREN GAAN ER OP AAN HET AFRONDEN VAN EEN HYPOTHEEKDOSSIER?

Consumenten zien vaak niet wat er achter de schermen gebeurt vanaf het eerste kennismakingsgesprek tot de overdracht bij de

 notaris. Gemiddeld vergt het afsluiten van een hypotheek 21 uren. Het is dus niet zo verwonderlijk dat de rekening niet beperkt blijft tot een paar honderd euro.

Wil je persoonlijk advies over je eerste hypotheek? maak een afspraak, het eerste gesprek is gratis.

hypotheek hypotheekadvies startershypotheek gouda voor starters startershypotheek Gouda Reeuwijk