Hypotheekrente Hypotheek voor starters

ACTUELE HYPOTHEEKRENTE

HYPOTHEEKRENTE WAT IS DAT?

Hypotheekrente is de vergoeding die je maandelijks betaalt voor je hypotheek. Het is een percentage van de hypotheeksom.

De hoogte van de hypotheekrente is – onder andere – afhankelijk van de ‘rentevaste periode’. Dit is de periode waarvoor je rente percentage vast staat. Dit kan een periode van 1 jaar zijn maar ook van 30 jaar. Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage is.

HET EIGENWONINGFORFAIT

Helaas is niet alle hypotheekrente aftrekbaar, er geldt een eigenwoningforfait. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door een percentage van de (WOZ) waarde van je woning. Hoe duurder je huis, hoe hoger dus het eigenwoningforfait.

In 2018 is het percentage eigenwoningforfait gemiddeld 0,65%. Is de waarde van je woning € 150.000,- dan is € 975,- van de betaalde hypotheekrente niet aftrekbaar.

EN WAT IS DAN HYPOTHEEK-AFTREK?

Als je aan de voorwaarden voldoet, dan mag je de hypotheekrente die je betaalt van je ‘belastbaar inkomen uit arbeid’ aftrekken. Je betaalt dan minder belasting en dat levert je dus flink voordeel op. Er gelden echter wel een paar voorwaarden.

 

WE ZETTEN ER EEN AANTAL OP EEN RIJ:

De hypotheekrente-aftrek geldt voor een periode van maximaal 30 jaar, hierna vervalt het belastingvoordeel. Ook als de hypotheek nog niet is afgelost.

Alleen het deel van de hypotheek dat onder ‘eigenwoningschuld’ valt is aftrekbaar. Je moet de hypotheek dus gebruiken voor aankoop of onderhoud van je woning.

De hypotheek die na 1 januari 2013 is afgesloten moet een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek zijn.

HISTORISCH LAGE RENTE. BLIJFT DAT ZO?

Op dit moment staat  de hypotheekrente historisch laag. Dit is niet altijd zo geweest. Eind jaren tachtig stond de rente zelfs boven de 9%. Blijft de rente laag of is de verwachting dat de hypotheekrente gaat stijgen? Als je het interessant vindt: hier geven de specialisten van Florius hypotheken hun mening over de ontwikkeling van de rente.

GOED ADVIES IS BELANGRIJK

Er komt nogal wat kijken bij het kopen en het bezit van een eigen huis. Wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan? Maak dan een afspraak met Mijn 1Hypotheek en laat je goed en deskundig adviseren.

hypotheek voor starters hypotheekadvies blog gouda hypotheekrente maximale hypotheek berekenen