bkr registratie

Wat heeft het BKR over jou vastgelegd?


Bij het BKR worden je leningen geregistreerd. Banken kunnen hier toetsen hoe het zit met jouw kredietwaardigheid. Je kunt je eigen gegevens ook opvragen.

Leningen en uitgestelde betalingen legt het Bureau Krediet Registratie (BKR) vast. Ook betalingsproblemen kunnen vastgelegd worden. Dat kan in de toekomst een probleem vormen. Je krijgt namelijk een codering in jouw overzicht bij het al meerdere maanden niet voldoen aan jouw betalingsverplichtingen.
 

WAT LEGT HET BKR VAST?

Het blijft niet bij leningen en uitgestelde betalingen. Ook het rood kunnen staan op jouw betaalrekening wordt geregistreerd. Tegenwoordig wordt zelfs een telefoon verkregen bij een abonnement vastgelegd. Het moet wel gaan om minimaal een ‘lening’ van 250 euro. Ook schulden aangegaan bij postorderbedrijven en een private lease contract voor een auto staan onder jouw naam bij het BKR. Bij het aanvragen van een hypotheek zal de bank eerst bij het BKR toetsen hoe de kredietwaardigheid is. Ook kijkt de bank of je de hypotheek nog kunt krijgen rekening houdende met de openstaande schulden.
 

JE KUNT GRATIS JE GEGEVENS OPVRAGEN

 Sinds mei van dit jaar kun je gratis opvragen hoe je geregistreerd staat. Voorheen moest je ervoor betalen, maar het is een goede actie om het opvragen van jouw eigen gegevens gratis te maken. Het gaat immers over jou.

Vraag bijvoorbeeld jaarlijks je eigen gegevens op.

WAAROM ZOU JE JE EIGEN GEGEVENS OPVRAGEN?

Als je een lening aanvraagt bij een bank, zorgt de bank voor de registratie. Maar kloppen de doorgegeven gegevens wel? Het is niet aan het BKR om de bank die iets doorgeeft te controleren. Dat kunnen ze ook niet, want ze hebben geen inzage in de leningen. Vraag bijvoorbeeld jaarlijks jouw eigen gegevens op. Ook voordat je op zoek gaat naar een (ander) koophuis kun je beter eerst even kijken wat over jou geregistreerd staat.
 

JE KUNT JE GEGEVENS OPSCHONEN

In de opgave gestuurd door het BKR kunnen leningen staan die je allang niet meer hebt. Of je kunt op een betaalrekening die je niet meer gebruikt 1.000 euro rood staan. Met het overzicht in handen kun je oude gegevens laten verwijderen. Dit kan het BKR niet doen. Daarvoor moet je aankloppen bij de instellingen die de registratie erin gezet hebben. Dus voor een ongebruikte betaalrekening met roodstand neem je contact op met de betreffende bank.
 

HOE VRAAG JE JE GEGEVENS OP?

Hiervoor heb je het formulier ‘Recht op inzage’ nodig. Deze kun je downloaden op de website van het BKR. Deze vul je handmatig in en onderteken je vervolgens. Het formulier stuur je samen met een kopie van je legitimatiebewijs naar het BKR. Binnen 28 dagen krijg je het overzicht thuisgestuurd. De kosten blijven beperkt tot een enveloppe en een postzegel.
 
Mijn 1e Hypotheek is er speciaal voor starters op de woningmarkt. Wil je persoonlijk advies? Maak een afspraak, het eerste gesprek is gratis.